Útmutatók

Burkolási útmutató kő hatású burkolatokhoz

2021.02.15 09:56
Burkolási útmutató kő hatású burkolatokhoz

A Manu kőhatású falburkoló lapok egy speciális könnyűbetonból készülnek. A burkolathoz sarokelemek rendelhetőek.
A burkolatot zárt fugával kell burkolni. A burkoláshoz megfelelő flexibilis csemperagasztó használata javasolt. A gyártó nem vállalja a felelősséget a rosszul kivitelezett burkolatoknál történt minőségi hibákért.
Javasolt burkolási eljárás:
Körülmények:
A szokásos burkolási körülmények javasoltak:
a levegő és az alap hőmérséklete: +5-+25 oC
Ha a levegő hőmérséklete tartósan +5 oC alá csökken, tilos a burkolási munkálatokat
folytatni!

Szükséges szerszámok:

  • Vízmérték , léc
  • Grafit ceruza
  • Mérőszalag
  • Műanyag vödör
  • Rozsdamentes glettvas
  • Gyémánt vágótárcsás sarokköszörű a lapok vágásához

Burkolás előkészítése:
Az alapfelületet tisztítsuk meg. Portalanítani kell és a málló, leváló részeket el kell távolítani. A felületen képződött repedéseket, fészkeket vissza kell javítani. A felületet javasolt megfelelő alapozó szerrel lealapozni. A burkolást úgy kezdjük, hogy a falon egy vízszintes referenciavonalat húzunk a vízmérték és a grafitceruza segítségével a padlószinttől olyan magasan, mint a burkolólap magassága + 2 cm. A ragasztót a műanyag vödörben tisztavíz hozzáadásával a csomagoláson található utasítás szerint keverjük össze. A referenciavonalhoz egy egyenes lécet, vagy vízmértéket illesszünk majd támasszuk alá úgy, hogy az ne tudjon elmozdulni. Ez lesz az az alap amire vízszintesen burkolunk. A burkolólapok hátoldalát először tisztítsuk meg az elváló cementes rétegtől egy kemény kefe segítségével!
A burkolólap hátoldalára egyenletesen vigyük fel a ragasztót a rozsdamentes spakli segítségével, majd a lapot a vízszintes lécen a falhoz nyomjuk. Jobbra-balra mozgatással a ragasztó egyenletesen elterül a falon. A felesleges kinyomódott ragasztót a spakli segítségével távolítsuk el a falról. A következő lapokat úgy burkoljuk, hogy a függőleges vágások ne kerüljenek egymás fölé.
A burkolólapokban néhány mm méretbeli eltérés előfordulhat, ezért figyeljünk oda, hogy egymás mellé azonos magasságú burkolólap kerüljön. A burkolást érdemes a sarkoknál kezdeni, és két oldalról elindulni befelé, középen pedig méretre vágni a hiányzó darabot. A vágásnál ügyeljünk arra, hogy felrakódott vágási port takarítsuk le a lap felületéről minél előbb. A burkolást alulról felfelé végezzük!
Felület védelme
A burkolólapok gyártása során olyan anyagokat használunk fel amitől a burkolólap fagyálló lesz.