Útmutatók

Kivitelezési útmutató Manu-Stone téglaburkolatok felrakásához

2021.02.15 10:03
Kivitelezési útmutató Manu-Stone téglaburkolatok felrakásához

A burkolatot ajánlott 12-15 mm széles fugával burkolni. A fugázáshoz megfelelő széles fugázó használata javasolt. A burkoláshoz megfelelő flexibilis csemperagasztó használata javasolt.
A szokásos burkolási körülmények javasoltak:

- A levegő és az alap hőmérséklete: +5-+25 oC
- Ha a levegő hőmérséklete tartósan +5 oC alá csökken, tilos a burkolási munkálatokat folytatni!

Védőfelszerelés:

● Védőszemüveg
● Védőkesztyű

Burkolás előkészítése
Az alapfelületet tisztítsuk meg. Portalanítani kell és a málló, leváló részeket el kell távolítani. A felületen képződött repedéseket, fészkeket vissza kell javítani. A felületet javasolt megfelelő alapozószerrel lealapozni. A burkolat hátoldaláról a port el kell távolítani egy kefe segítségével vagy két burkolólap hátoldalának összedörzsölésével. A burkolást úgy kezdjük, hogy a falon egy vízszintes referenciavonalat húzunk a vízmérték és grafitceruza segítségével a padlószinttől 8 cm magasan. A továbbiakban a referenciavonalhoz képest 15 cm-ként húzzunk további referenciavonalakat a felületen teljes magasságig. A ragasztót a műanyag vödörben tiszta víz hozzáadásával a csomagoláson található utasítás szerint keverjük össze. A burkolólap hátoldalára egyenletesen vigyük fel a ragasztót rozsdamentes spakli segítségével, majd a lapot aljával a referenciavonalhoz igazítva nyomjuk a falhoz. Jobbra-balra mozgatással a ragasztó egyenletesen elterül a falon. A felesleges kinyomódott ragasztót a spakli segítségével távolítsuk el a falról. A következő lapokat a felette lévő referenciavonalakhoz igazítsuk, használjunk vízmértéket a függőleges igazításhoz. Ha kész egy függőleges oszlop, akkor a referenciavonalak mentén kb. 1- 1,5 cm fugával rakjuk fel a referencia sorokat. Ha elkészültünk, akkor feles kötéssel (a fugák mindig a burkolólap közepéhez essenek) rakjuk ki a köztes sorokat úgy, hogy a sorok között kb. 1-1,5 cm fugatávolság maradjon. A burkolást érdemes a sarkoknál kezdeni, és két oldalról elindulni befelé, középen pedig méretre vágni a hiányzó darabot. A vágásnál ügyeljünk arra, hogy felrakódott vágási port takarítsuk le a lap felületéről minél előbb.

Fugázás
Hagyjuk, hogy a burkolat ragasztása 24 óra alatt megkössön. A fugázóanyagot úgy keverjük össze vízzel, hogy az földnedves legyen (0,7 L víz/15 kg fugázóanyag). A fugázót keverjük el egyenletesen csomómentesre. Akkor jó az állaga, ha markunkban összenyomva gombóc formálódik belőle ami nem esik szét porrá, de nem tudunk belőle kipréselni vizet sem. (mint nedves föld...). A kész fugázóanyagot halmozzuk rozsdamentes glettvasra, majd a fugázókanál segítségével préseljük az anyagot a burkolólapok fugáiba. A lapokra rárakódott fogázóanyagot egy puha kefe segítségével távolítsuk el. Először a vízszintes fugákat, majd a függőlegeset tömítsük ki. Az elkészülés után keféljük át a felületet. A fugákat lehet szokásos, vagy túltömítetten is elkészíteni. A túlfugázottnál tömítsük ki a hézagokat úgy, hogy a burkolólapok síkja fölé nyúljon a fugázó 1-2 millimétert. Kb. 10 perc múlva ha a fugázóanyag kissé megkötött, akkor a túlnyúló fugázóanyagot kaparjuk vissza egy keményebb kefével. A szokásos fugamélységnél a burkolólap álljon ki a
fugából 2-5 mm.-t.